Steps4Change.ro

Inteligenta emotionala

Trezeste Copilul din tine! Starile Eu-lui (I)

April 14th, 2009

* articol publicat si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro

Cred ca zilele primavaratice m-au indemnat sa scriu acest articol, indemnandu-ma la starea de copil

“Starea de copil” este o sintagma ce apartine Analizei Tranzactionale, o scoala de psihologie care sustine ca suntem mereu intr-una din cele 3 stari:

  • starea de Parinte
  • starea de Adult
  • starea de Copil

Si vom incepe cu inceputul, intrucat prima pe care o dobandim este cea de copil. Starea de copil sintetizeaza tot ceea ce am invatat (citeste mai degraba simtit) in copilarie. Suntem in starea de copil atunci cand ne exprimam deschis emotiile sau cand dimpotriva, ne adaptam imediat cerintelor mediului extern ca “un copil cuminte”.

Adapostim in noi 2 copii – un copil spontan si unul adaptat. Dar pot deveni mai “numerosi” in functie de diversi teoreticieni ai Analizei Tranzactionale.

Uneori suntem intr-o stare de copil spontan. Spunem ceea ce vrem atunci cand vrem si cui vrem. Ne miscam liber, avem un limbaj simplu si direct, cu multe interjectii. Vorbim energic, cu multa pasiune si modulatii ale glasului.

In aceasta stare ne place sa ne jucam. Ne putem accesa usor creativitatea si intuitia. Avem umor, radem mult si zgomotos. Avem multa energie, suntem curiosi si dornici sa experimentam.

In exces, putem deveni galagiosi. Se poate sa nu fim foarte diplomati si atenti la context. Este posibil sa tragem concluzii pripite, bazate doar pe emotii.

Alteori suntem intr-o stare de copil adaptat. Studiem atent mediul, intuim asteptarile celorlalti si ne conformam. Cautam armonia si echilibrul, respectam uzantele. Vorbim incet, cu o voce slaba si respectuoasa.

In aceasta stare ne integram. Putem accepta si primi ceea ce mediul ne ofera. Putem invata preluand din exterior ceea ce ni se ofera.

In exces, putem deveni “lipsiti de personalitate”. Este posibil sa nu mai stim ceea ce ne dorim cu adevarat datorita preocuparii excesive de a satisface asteptarile celorlalti. Putem ajunge sa luam decizii gresite doar pentru ca “asa ni s-a spus”, fara sa le trecem prin filtrul propriu.

Ca adulti, simtim deseori presiunea sociala de “a nu mai fi copii” (un mesaj usor peiorativ!). Dimpotriva, pentru o functionare psihica echilibrata, avem nevoie de toate cele trei stari. Iar starea de copil este o resursa extrem de pretioasa in contexte in care avem nevoie fie de creativitate, intuitie sau de adaptare si integrare.

Maiestria este sa gasim “doza” corecta si mai ales contextul in care starea ne ajuta!

Pana saptamana viitoare, cand ne vom intalni cu starea de adult si cea de parinte, va urez sa va bucurati ca niste copii de Sarbatorile Pascale!

Aft chief promises due-process http://midnightpapers.com paper writing services reform,

Comments are closed.

Din aceeasi categorie

Navigheaza

Articole (RSS) Comentarii (RSS)