Steps4Change.ro

Inteligenta emotionala

Tanar si nelinistit – Angajatul Generatiei Y in Romania

February 24th, 2011

Pe piata muncii din Romania a aparut un nou angajat: cel nascut “la Revolutie”. Sau poate chiar cuvantul angajat nu i se potriveste foarte bine, deoarece acesta se percepe mai mult ca “managerul” propriei sale cariere (si vieti). De altfel, este prima generatia din Romania pentru care a fi angajat este … doar o optiune –  o alternativa la a lucra pe cont propriu, a avea mai multe job-uri part-time sau a-si continua studiile in strainatate.

Viata la 20 (si ceva) de ani

Sociologic au un nume: Generatia Y. Au (in jur de) 20 de ani) si se comporta ca atare. Sunt idealisti, cred ca stiu si pot totul. Inca nu s-au lovit de viata, nu au invatat sa fie prudenti. Sunt frumosi si curati, nu neaparat competenti inca. Au sperante si vise, si cred cu tarie ca le pot transforma in realitate.

“Nu vor sa traiasca pentru a munci, ci vor sa munceasca pentru a trai” – acesta ar putea fi un motto al acestei generatii. In consecinta sunt foarte atenti la echilibrul dintre ceea ce dau si ceea ce primesc la serviciu. Si, spre disperarea Generatiei X, obisnuita in cultul muncii, calculeaza foarte atent efortul depus si asteapta recunoastere si recompense substantiale si rapide.

Nu inteleg ierarhiile. Traiesc intr-o lume matriceala si vin la serviciu cu iluzia ca o vor gasi si aici. Sunt obisnuiti sa comunice usor si neprotocolar; asa cum au invatat din blog-uri sau retelele de socializare. Si au iluzia ca a lucra in open space inseamna ca “suntem egali”. Nu prea au tact si nu inteleg regulile de tip “club englezesc” a multor organizatii.

Se misca repede si isi distribuie atentia in multe directii. Isi doresc viteza, simplitate si inovatie si se “lovesc” de regulile si procedurile pe care managerii Generatiei X le respecta cu strictete. Au multa creativitate si energie,  si isi aduc contributia personala atunci cand au cadrul potrivit. Pentru ei, profesia este in primul rand un mod de a se exprima si a se arata lumii.

Munca e relaxare, uneori si joaca. Ii sperie putin tensiunea pe care o simt la (unii) manageri ai Generatiei X si se intreaba daca asa vor ajunge si ei “cand vor fi mari”. Cand nu le mai place locul de munca, il schimba relativ usor si fara regrete.

Prapastia dintre generatii

Au asteptari foarte mari de la manageri. Vor feedback pozitiv, libertate si incredere. Vor sa ia decizii. Nu cred in puterea experientei si isi uimesc uneori managerii cu rapiditatea deciziilor lor. Fara sa isi dea seama, pun multa presiune pe manageri. Entuziasmul si energia lor, idealismul, agitatia, dispersia atentiei – toate acestea sunt un alt mod de a fi la care managerii Generatiei X reactioneaza fie surprinsi, fie furiosi…

Sunt deja doua lumi diferite, iar diferentele de cele mai multe ori sperie. Dar daca trec peste acest blocaj, pot invata sa aprecieze ceea ce aduce celalalt. Si chiar pot lucra bine impreuna atunci cand managerii le apreciaza entuziasmul si creativitatea iar ei invata sa invete de la acestia …

It’s a fantastic way to track large scale projects with colleagues across the their link spy phone app room or across the globe

Comments are closed.

Din aceeasi categorie

Navigheaza

Articole (RSS) Comentarii (RSS)