Steps4Change.ro

Inteligenta emotionala

Manager SAU coach – aceasta NU este intrebarea!

January 15th, 2009

* articol aparut si pe portalul www.business-edu.ro

Articolul de astazi va propune un posibil raspuns la o intrebare pe care am auzit deseori organizand programe de “Manager as a Coach” – “Daca devenind “prea” coachi, vom inceta sa mai fim manageri?”

Managerul mioritic

Conform putinelor studii de cultura organizationala existente pe piata, stilul de management predominant in Romania este inca unul directiv.  Astfel, conform studiului Human Synergistics 2007 in companiile multinationale dar si in companiile romanesti mari intalnim o  dominanta culturala competitiva.

Managerul acestei organizatii se bazeaza mult pe puterea ierarhica. Sa fii “sef” conteaza; iar managerul roman rareori uita sa aminteasca echipei pozitia sa. In situatii de criza (apropos 2009), se cauta vinovati si se cer explicatii dar de fapt se doreste mentinerea aceluiasi status-quo. Pentru managerul roman, regulile si procedurile sunt mai importante decat ideile noi.

Este un manager care cultiva polaritatea – comunicarea cat si procesele de decizie trec intotdeauna prin el (ea). Deseori este intrigat(a) daca echipa lucreaza singura, controlul fiind foarte important iar delegarea minima.

Este un manager obisnuit sa aiba intotdeauna raspunsuri si sa “le stie pe toate”. In consecinta, si subordonatii s-au obisnuit in timp sa puna intrebari comode si la care se gasesc usor raspunsuri…

Si o noua sa provocare – coaching-ul…

Pentru managerul roman, identificabil mai mult sau mai putin prin trasaturile mentionate anterior, coaching-ul poate parea o provocare.

Imi amintesc si acum un moment cheie din unul din primele cursuri de coaching in 2005 – un manager de top de vanzari care a declarat ca “daca ar fi coach, el nu ar mai fi manager”!

Aplicat corect, coachingul sparge tiparele inradacinate in cultura organizationala din Romania (si nu numai…). Coaching-ul poate parea prea “soft”, prea “siropos”, prea “emotional”. Poate aduce a “democratie post-decembrista prost inteleasa”. Poate parea o subminare a autoritatii. Dar Coaching-ul adevarat este foarte diferit..

Prin coaching, organizatia isi poate construi viitorul intr-o lume a tuturor posibilitatilor, si nu neaparat cantonat in modelul trecutului. Oamenilor li se permite si sunt incurajati sa gandeasca si altfel decat in termenii “aici intotdeauna am facut asa”.

Coaching-ul introduce si o dimensiune umana; se spune ca “you cannot coach people you don’t love”. Pastrand proportiile moralei corporatiste, putem spune ca pentru a face coaching este necesar ca mai inainte de toate sa existe o relatie cu omul din fata ta, care ar putea acum, poate pentru prima data, sa capete identitate si valoare.

Spre deosebire de management, coachingul este un proces si nu un titlu. Astfel, dispar aici macar pe parcursul contractului de coaching, ierarhiile si luptele de putere.

Coaching-ul este delegativ in esenta si descentralizeaza. De la un sistem de tip stea (totul trece prin sef), se poate ajunge la o organizare de tip retea. Aceasta este  plata, descentralizata, mult mai rapida si eficace.

Poate fi managerul roman (si) coach?

Raspunsul il da John Whitemore in cartea sa “Coaching for Performance” si cred ca este valabil si in spatiul nostru cultural:

“DA, dar cere calitati deosebite din partea managerului: empatie, integritate si detasare, ca si dorinta, in cele mai multe cazuri, de a avea o abordare fundamental diferita a echipei…cu mentiunea ca poate sa intampine rezistenta initiala din partea echipei sale, suspicioasa de renuntarea la stilul traditional de management”.

Cred ca managerul roman isi poate asuma (si) un rol de coach abandonand abordarea “command and control”. Si e foarte motivant sa lucrezi cu astfel de manageri, atunci cand colaboreaza mai mult si controleaza mai putin, asculta mai mult si vorbesc mai putin, pun mai multe si mai inspirate intrebari si dau mai putine ordine…

Si in Romania, in ultimii coaching a devenit “la moda”. Poate e timpul ca si managerul roman sa fie in pas cu aceasta moda!

Hirise for iphone 6 / 6 plus by twelve south twelve south makes https://topspying.com/mspy some wonderful accessories for apple products, and the hirise, with its brushed metal finish, is most certainly among them

Comments are closed.

Din aceeasi categorie

Navigheaza

Articole (RSS) Comentarii (RSS)