Steps4Change.ro

Inteligenta emotionala

Cum sa ai spatiul de care ai nevoie sa cresti?

February 1st, 2009

Anul trecut am participat la un seminar de formare in care principala tema era stabilirea limitelor (“setting boundaries”).

Pana atunci, asociam limita cu ceva mai degraba negativ sau restrictiv, care “limiteaza”. Dar am redefinit termenul – limitele au devenit acele “granite” imaginare de care am nevoie pentru a ma exprima.

Mi-am dat seama in acel moment cata energie pierdeam din cauza limitelor slab trasate. Si aveam foarte multe exemple: acceptam un alt proiect in conditile in care eram deja foarte incarcata, imi asumam un rol nou pentru ca nimeni altcineva nu se oferea, imi era foarte greu sa lucrez cu usa de la birou inchisa… De fapt, spuneam deseori DA atunci cand vroiam sa spun NU.

Incet – incet am invatat sa imi creez un spatiu sanatos si benefic. La inceput a fost mai dificil si am facut greseli; cu timpul, a devenit mai natural.

Acum am observat ca am mai mult spatiu (atat fizic, dar si ca timp) pentru a creste. Am mai putina teama de refuz. Mai mult, atrag oameni care se respecta. Si, nu in ultimul rand, sunt un filtru excelent care ma ajuta sa nu fiu invadata de oameni sau situatii care ma afecteaza negativ.

Daca ar fi sa ma gandesc la CUM se face, iata 7 pasi pentru schimbarea limitelor:

  1. Reflecteaza la spatiul pe care il ai in viata ta. Este suficient pentru a creste si a te dezvolta?
  2. Identifica situatiile in care spui da dar ai dori sa spui nu.
  3. Dezvolta-ti spatiul de care ai nevoie de cresti (acasa, la birou, momente de timp, tipuri de comportamente, persoane)
  4. Comunica limitele celorlalti. Explica. Fii ferm. Nu fi furios.
  5. Identifica limitele celorlalti pe care tu le incalci.
  6. Inceteaza sa mai incalci limitele altora.
  7. Sarbatoreste noile limite!

Die vorwürfe waren gegenseitig , Lesen fortsetzen auch wenn sie jeweils etwas anders begründet waren

Comments are closed.

Din aceeasi categorie

Navigheaza

Articole (RSS) Comentarii (RSS)