Steps4Change.ro

Schimbare

Exodul sau despre schimbare

January 28th, 2009

Imi place foarte mult metafora calatoriei lui Moise prin Egipt.

Mda, stiu ca este controversata din punct de vedere istoric, e greu de imaginat o calatorie de 40 de ani cu 2milioane de oameni care se hranesc doar cu mana cereasca, insa e un pretext foare bun de a descrie schimbarea si adaptarea la schimbare. 1) “Iti schimbi locul, iti schimbi norocul”. Pleacarea din Egipt, schimbarea spatiului a determinat ulterior si schimbarea de mentalitate. Astfel, un popor de sclavi de peste 400 de ani a devenit “poporul ales”.

2) Schimbarea interioara este ulterioara celei exterioare. Desi plecati din Egipt, evreii mai au inca mentalitate de sclavi. Multi regreta siguranta existentei lor din Egipt in fata necunoscutului si viata previzibila din sclavie.

3) Schimbarea are nevoie de “prime victorii”. Entuziasmul initial nu este suficient. Moise are noroc de ajutor divin, care sin cand in cand ii trimite semen – mana cereasca sau apa care izvoraste din stanci.

4) Schimbarea ia timp. Calatoria lui Moise ia 40 de ani, durata a 2 generatii. E nevoie de timp pentru a inlocui mentalitatea de sclav.

5) Dupa haosul initial, avem nevoie de “proceduri”. Pe parcursul calatoriei, Moise primeste de la Dumnezeu cele ’10 porunci”, normele care reglementeaza conduita poporului evreu.

6) Efectele schimbarii se vad in timp. La 120 de ani Moise moare si nu apuca sa vada pamantul Fagaduintei. Dar, avea deja un succesor care sa ii continue munca…

7) Este nevoie sa plecam cu gandul la final. Imi imaginez ca Moise a avut in minte imaginea “Pamantului Fagaduintei”. Mai mult, cred ca avut forta de a-i face si pe altii sa vada rezultatul final, astfel incat sa treaca peste greutatile calatoriei.

Taguri:

2 Responses to “Exodul sau despre schimbare”

 1. Ioan Says:

  Salve Raluca, Salve OM Bun Citirorule,

  Sunt fascinat de metafora ta, de cum ti-ai ales-o… Poate te intrebi de ce? Pentru ca e relevanta si de impact. Pentru ca face apel la CREDINTA. Credinta ca pe un drum, pe care-l parcurgi avand un scop precis –“Este nevoie sa plecam cu gandul la final”– ai sanse foarte mari sa ajungi “acolo” unde ti-ai propus.

  Schimbarea are nevoie de “prime victorii” – da e important, mi-aduc aminte cand vindeam la corporatie, sunam un client si-i propuneam sa ne intalnim, omu’ zicea ca e ok, eu consideram aia o mare victorie intermediara. Daca ma refuza politicos, sunam pe altul, si-i ceream lui asta, si sarbatoream mobilitatea de a merge in acceeasi directie pe alt drum. Atunci aniversam vitoria de a crea alternative. Daca iti jalonezi drumul si-l imparti in intervale — milestones — obiective — suficient de mici, poti tot timpul sa ai victorii.

  Schimbarea ia timp… cum sa te plimbi prin desertul ambiguitatii fara sa vezi o oaza sa te mai adapi si tu… Aici functioneaza aia metafora mea cu gradinarul care pune astazi o samanta si se-asteapta ca maine sa culeaga… 🙂 Evident ca nu se-ntampla nimic insa-L descopera pe Dumnezeu.

  http://inspiredachievement.ro/empower/be-a-gardener-aligned-with-your-garden-and-the-universe/

  Vorbind de Dumnezeu, eu cred in minuni. Mi-aduc aminte ca la o conferinta un super tip, Pickard, inconjura pamantul cu balonul si era evindent in competitie cu tot felul de indivizi dar mai ales cu el insusi. Consultant aparatura si cantintatile de combustibil ramas, teoretic nu-i ajungea de loc sa parcurga distanta ramasa. S-a pus in situatia de-a merge pana la capat si a reusit. A spus ca nu-si explica nici astazi cum a resit sa mearga pana la capat caci dupa calculele rationale era imposibil.

  Cand aud mintea rationala la un client de life coaching, il/o intreb, bine, bine, da’ inima ce zice? 🙂

  Si ultima, traita si asta de mine, “Schimbarea interioara este ulterioara celei exterioare” dupa ce “vinzi de vreo cateva milioane”, incepi si tu sa crezi ca orice e posibil, ca limitele sunt doar in mintea ta.

  Super, Super, Super Post, iar cel care l-a scris: MAGNIFICENT!

  Multumesc,

  i

 2. admin Says:

  Buna Ioan,

  Ma bucur ca ti-a placut post-ul si te-ai regasit in el.

  Nu mai stiu de unde am luat exemplul, cred ca el m-a ales pe mine, pentru ca m-am tot intrebat cum sa ilustrez mai bine schimbarea…

  Mi-a placut mult metafora ta! Foarte multe lucruri in comun intre meseria de coach (sau cea de …om) si gradinaritul – e nevoie sa plantezi seminte, sa ai rabdare sa creasca, sa accepti ca uneori solul nu rodeste atunci cand iti doresti tu, ci cand gradina lumii are nevoie de rod…

  Multumesc!

Comenteaza

Din aceeasi categorie

Navigheaza

Articole (RSS) Comentarii (RSS)