Steps4Change.ro

Inteligenta emotionala

Efectul Lucifer (I)

November 3rd, 2009

* articol publicat si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro

In 1971, psihologul Philip Zimbardo a selectat un grup de 24 de studenti la Stanford pentru un experiment al privarii de libertate, cunoscut ulterior sub numele de “Stanford Prison Experiment”.

Acest experiment si-a propus sa cerceteze modul in care un anumit context “malefic” poate determina oameni obisnuiti sa isi piarda umanitatea, proces cunoscut ulterior in psihologia sociala ca Efectul Lucifer.

In inchisoare…

Desi stiau ca sunt parte dintr-un experiment si primeau pentru aceasta participare 15 USD/zi, studentii au fost transportati rapid intr-o cladire foarte asemanatoare unei inchisori si au fost impartit in doua grupuri: “detinuti” si “gardieni”.

“Detinutilor” li s-au aplicat constant metode de depersonalizare, cunoscute in practica penitenciara. Nu mai aveau voie sa isi foloseasca numele, ci erau doar un numar. Singura metoda de adresare a celuilalt era cunoasterea numarului. Li s-a interzis sa poarte lenjerie de corp, au fost tunsi la zero si erau inlantuiti. Spatiul si stimularea senzoriala erau limitate: aveau voie sa se plimbe doar pe holurile “inchisorii” legati la ochi, nu existau ferestre si nici ceasuri care sa le permită sa masoare scurgerea timpului.

Un aspect interesant este faptul ca “gardienii” nu au avut reguli stricte. Li s-a cerut doar ca legile sa fie respectate si sa ceara un comportament adecvat din partea “detinutilor”. Au fost imbracati in uniforme kaki si li s-au dat fluiere, bastoane si ochelari de soare.

Rolurile se invata

In prima si in cea de-a doua zi, subiectii nu si-au luat in serios rolurile. Dar din a treia zi rolul a devenit mai important decat identitatea reala. Desi stiau ca se afla intr-un experiment, asumarea unui rol face ca valorile umane manifestate anterior sa dispara. Astfel, gardienii fac exces de zel si devin violenti. Studentii se revolta la inceput, dupa care devin depresivi si prezinta simptome de stres cronic.

“Gardienii” abuzeaza fizic si emotional “detinutii” mai ales in timpul noptii, cand credeau ca nu sunt supravegheati. Abunda comportamentele sadice, in care “detinutii” au parte de exercitii fizice extenuante, fortati sa curete toalete cu mainile goale sau sa doarma goi pe podeaua de beton.

Experiment cu final neasteptat

Datorita abuzurilor grupului de “gardieni”, Zimbardo a decis sa opreasca experimentul doar dupa 6 zile.

Iata o posibila concluzie a unui student cu rolul de “gardian”:

Dupa ce imbraci o uniforma si ti se da un rol, vreau sa spun o slujba, si ti se spune ca sarcina ta e sa-i tii sub control pe acesti oameni, nu mai esti, cu siguranta, aceeasi persoana care erai in haine civile. Chiar devii acea persoana dupa ce imbarci uniforma kaki, iti pui ochelarii, iei bastonul si joci rolul”.

Astept comentariile tale legate de acest experiment controversat si te invit sa parcurgi concluziile finale saptamana viitoare!

Nashco for education week a official proclamation $680 million bond project persuaded beaverton’s tech and learning groups to bridge the gaps between them by michelle r

Comments are closed.

Din aceeasi categorie

Navigheaza

Articole (RSS) Comentarii (RSS)