Steps4Change.ro

Inteligenta emotionala

De bine si de rau … despre conflicte

April 23rd, 2009

Cu timpul, am invatat sa accept conflictul ca fiind ceva firesc, aproape inevitabil. Este si o deformatie profesionala, ca trainer si coach fiind des in postura de a avea conflictul ca una dintre cele mai comune “teme de lucru”.

Dar … tot nu-mi plac! Mi se par meschine si uneori ma revolta puterea lor de a ma aduce “cu picioarele pe pamant”.

Recunosc totusi si meritele lor, si iata cateva:

Conflictele sunt o modalitate excelenta de cunoastere de sine. In conflict, am un moment al adevaratului in care nu ma mai pot ascunde. Si care imi arata despre cum “contin” o stare de tensiune si frustrare. De exemplu, despre cum tolerez aceasta stare – am o compulsie subita de a rezolva conflictul sau pot sa am rabdarea ca si timpul sa mai rezolve lucrurile? Reactionez pe loc atunci cand germenii conflictului abia apar sau am o atitudine mai degraba pasiv agresiva? In mediul organizational, confrunt direct problema si propun solutii sau ma victimizez?

Conflictele sunt si un prilej de re-evaluare. De bilant. Ma ajuta sa “trag linie”, putin meschin – ce am facut eu, ce a facut celalalt. Este un moment de intrebari in legatura cu celalalt –  oare isi da seama ce am facut? Apoi, multe (si importante) intrebari pentru mine – cat am facut pentru celalalt si cat pentru nevoile mele – de a fi util, de a fi apreciat, de a oferi ceva ce eu nu am avut si mi-am dorit. Despre ce am proiectat inconstient – m-am asteptat la reciprocitate, am crezut ca in aceeasi situatie va proceda la fel?

Conflictele sunt o modalitate de diferentiere, de a intelege ca suntem separati. Si cum fiecare a venit in relatie cu asteptarile lui si pana la acest conflict a crezut ca sunt impartsite. In conflict, este un moment de realism brutal – inteleg ca nu suntem la fel. Sunt fortata sa accept ce am adus eu in relatie, ce imi apartine si ce nu a fost neaparat impartasit de celalalt.

Conflictele implica emotii si tensiuni. Iar emotiile, oricand de surprinzatoare ar fi, au o mare calitate – sunt adevarate!. Emotia nu minte, pe cand cuvintele sunt deseori suficient de iscusite in a ascunde emotiile. Iar tensiunile arata ca o relatie este inca vie, chiar daca este conflictuala…

Priming the pump facing teacher shortages, legislators and policymakers in a number of states are https://www.writemypaper4me.org pushing proposals they say will boost recruitment and retention

Comments are closed.

Din aceeasi categorie

Navigheaza

Articole (RSS) Comentarii (RSS)