Steps4Change.ro

Inteligenta emotionala

Complicat lucru, relatiile dintre oameni…

February 22nd, 2009

* articol publicat si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro

Se spune ca acest citat, cu note de truism, ii apartine lui Titu Maiorescu. Si cati nu ne-am regasit in el? M-am bucurat sa gasesc o cheie de descifrare in formarea de comunicare relationala pe care o urmez.

Astfel, Jacques Salome considera ca pentru a fi intr-o relatie sanatoasa este necesar ca ambii parteneri sa poata schimba in relatie urmatoarele 4 elemente:

A cere

A cere inseamna a putea sa iti exprimi liber cererile asumandu-ti riscul raspunsului care poate fi pozitiv sau negativ.

Inseamna sa fii liber in cererea ta, asa cum si celalat este liber in raspunsul pe care il ofera cererii tale. A cere inseamna a verbaliza si a trece de la cereri implicite la cereri explicite. A renunta la mirajul si asteptarea celuilalt de a-mi ghici gandurile si a-mi indeplini automat dorintele.

A refuza

A refuza inseamna a-i putea spune celuilalt NU. Asa cum esti liber sa ceri, asa esti liber si in a-i refuza celuilalt cererile. A refuza inseamna a te afirma si a te pozitiona, nu in contradictie cu celalalt, ci in armonie cu valorile tale.

A da

O relatie inseamna daruire. A da este a oferi gratuit, fara asteptari ulterioare, fara contrapartida. A darui neconditionat, fara a “tine socoteala” sau pentru “a scoate ochii ulterior”.

A primi

A primi inseamna a lasa sa vina catre mine complimentele, fara sa le minimalizez sau sa le descalific. Si sa pot accepta refuzurile celuilalt fara a le minimaliza sau a le dramatiza. A primi inseamna a renunta la control si a fi deschis, acceptand imprevizibilul si diferentele inerente dintre oameni.

Cand am invatat aceste lucruri, m-am gandit de cate ori nu mi-am amanat cererile de teama sa nu primejduiesc relatia. Cum am avut dificultati in a refuza si am facut lucruri pe care nu mi le doream, urmand sa ma auto-sabotez ulterior. Cum am dat uneori, cu asteptarea de a primi ulterior. Si mai ales, cum am descalificat complimente si feedback-uri pozitive, fiind in imposibilitatea de a le primi.

In mod paradoxal, credeam ca fac toata acestea pentru a avea o relatie mai buna. Acum imi dau seama cum imi blocam relatiile tocmai prin aceste comportamente…

Si ce fluida devine acum o relatie, daca stiu sa cer, sa refuz, sa dau si sa primesc…

Taguri: ,

2 Responses to “Complicat lucru, relatiile dintre oameni…”

  1. Andrei Rosca Says:

    Cineva l-a ascultat pe Puric? 🙂

  2. Raluca Mohanu Says:

    Da, l-a ascultat … activ 🙂

Comenteaza

Din aceeasi categorie

Navigheaza

Articole (RSS) Comentarii (RSS)