Steps4Change.ro

Inteligenta emotionala

Complicat lucru, relatiile dintre oameni…

February 22nd, 2009

* articol publicat si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro

Se spune ca acest citat, cu note de truism, ii apartine lui Titu Maiorescu. Si cati nu ne-am regasit in el? M-am bucurat sa gasesc o cheie de descifrare in formarea de comunicare relationala pe care o urmez.

Astfel, Jacques Salome considera ca pentru a fi intr-o relatie sanatoasa este necesar ca ambii parteneri sa poata schimba in relatie urmatoarele 4 elemente:

A cere

A cere inseamna a putea sa iti exprimi liber cererile asumandu-ti riscul raspunsului care poate fi pozitiv sau negativ.

Inseamna sa fii liber in cererea ta, asa cum si celalat este liber in raspunsul pe care il ofera cererii tale. A cere inseamna a verbaliza si a trece de la cereri implicite la cereri explicite. A renunta la mirajul si asteptarea celuilalt de a-mi ghici gandurile si a-mi indeplini automat dorintele.

A refuza

A refuza inseamna a-i putea spune celuilalt NU. Asa cum esti liber sa ceri, asa esti liber si in a-i refuza celuilalt cererile. A refuza inseamna a te afirma si a te pozitiona, nu in contradictie cu celalalt, ci in armonie cu valorile tale.

A da

O relatie inseamna daruire. A da este a oferi gratuit, fara asteptari ulterioare, fara contrapartida. A darui neconditionat, fara a “tine socoteala” sau pentru “a scoate ochii ulterior”.

A primi

A primi inseamna a lasa sa vina catre mine complimentele, fara sa le minimalizez sau sa le descalific. Si sa pot accepta refuzurile celuilalt fara a le minimaliza sau a le dramatiza. A primi inseamna a renunta la control si a fi deschis, acceptand imprevizibilul si diferentele inerente dintre oameni.

Cand am invatat aceste lucruri, m-am gandit de cate ori nu mi-am amanat cererile de teama sa nu primejduiesc relatia. Cum am avut dificultati in a refuza si am facut lucruri pe care nu mi le doream, urmand sa ma auto-sabotez ulterior. Cum am dat uneori, cu asteptarea de a primi ulterior. Si mai ales, cum am descalificat complimente si feedback-uri pozitive, fiind in imposibilitatea de a le primi.

In mod paradoxal, credeam ca fac toata acestea pentru a avea o relatie mai buna. Acum imi dau seama cum imi blocam relatiile tocmai prin aceste comportamente…

Si ce fluida devine acum o relatie, daca stiu sa cer, sa refuz, sa dau si sa primesc…

There were many john deweys, says patricia albjerg graham, the president of tick here to investigate the spencer foundation

Comments are closed.

Din aceeasi categorie

Navigheaza

Articole (RSS) Comentarii (RSS)