Steps4Change.ro

Cine sunt?

Cum am debutat?

M-am nascut in Bucuresti in 8 aprilie 1976 si cateva luni am stat pe Calea Victoriei, dar fericirea nu a durat mult si m-am stramutat la venerabila varsta de 5 luni intr-un cartier mai proletar.

Din copilarie amintirea cea mai puternica este cea legata de tenis – praful de zgura, bataturile omniprezente, bucuria de a juca pe teren si nu “la zid”, racheta Reghin mult prea grea, cantonamentele si turneele castigate. Cred ca tenisului ii datorez faptul ca acum reusesc sa imi fac bagajul pentru a pleca la un program de training in mai putin de jumatate de ora si disciplina de a ma trezi la ore imposibile pentru a prinde cursele Tarom!

Am avut sansa sa intru la liceu in 1990, si astfel am multe amintiri legate de “Mihai Viteazul”, dar mai ales de ceea ce se intampla in afara zidurilor liceului (pe atunci mai putin pazite de bodyguarzi, spre sansa noastra).  In liceu mi-a placut senzatia de libertate, manifestatiile din Piata Universitatii, concertele Phoenix si Iris, teatrul lui Andrei Serban, literatura din exil, descoperirea crestinismului prin Nicolae Steinhardt.

Ce am invatat?

M-a atras ce era nou, diferit si strain si astfel am studiat Relatiile Internationale.

Nu m-am regasit in facultatea din Romania dar am gasit ceea ce cautam in 2000, cand am castigat o bursa George Soros. Am absolvit “magda cum laudae” Master of Business Administration la Case Western Reserve University, Ohio, USA si am intrat prima oara in contact cu o scoala serioasa de Psihologie Sociala.

Intorcandu-ma in Romania, am continuat sa invat despre mine si despre lume, urmand diverse cursuri in domeniul Analizei Tranzactionale, Comunicarii Relationale (ESPERE) si terapiei prin arta.

Mi-a placut sa invat si sa ii invat si pe altii; am urmat cursuri “Train the Trainers”, devenind si practicand meseria de trainer.

In ultimii ani, cea mea puternica descoperire a fost coaching-ul, avand o formare dubla la cele 2 scoli de coachig de prestigiu din Romania: Meta-Systeme Coaching si Noble Manhattan. Sunt pasionata de psihologia integrativa si am format cursul de Integral Coaching, sustinut de James Flaherty. Pentru ca tot mai vreau sa invat, recent am studiat si coachingul centrat pe solutii (Solution Focus), scoala Petrei Mueller-Demary.

Prin coaching am dobandit incredere, curaj si puterea de a-mi depasi multe din credintele auto-limitative. Dintr-o pasiune a devenit o meserie, devenind coach acreditat. Mai multe despre viziunea mea despre coaching, gasesti aici.

Ce fac?

In octombrie 2008, pornind de la experienta mea personala de schimbare, am decis sa imi infiintez propria companie – “Steps for Change” (“Pasi pentru schimbare”). Din 2011, am inteles ca ma pot bucura de independenta dar si de sinergia unei echipe frumoase si am co-fondat Coaching Partnership  (www.coaching-partnership.ro).

Inainte de acest moment, cei 10 ani de experienta profesionala i-am petrecut in dezvoltarii organizationale,  demonstrand ca HR nu mai inseamna « politica de cadre« sau nici macar « de personal«.

Am avut sansa sa lucrez in companii multinationale mari; de acolo am invatat management performant dar am si simtit limitele unui astfel de sistem. Cunosc sistemul corporatist pentru ca este parte din mine – stiu ce inseamna ERP, P&L, balance scorecard, turnover dar si employee burnout sau disengagement.

Sunt o persoana care crede si se defineste in special prin experienta practica; sunt coach, trainer si autor de articole de dezvoltare personala.

Practic coaching-ul din 2005, iar in prezent sunt coach acreditat international, mentor coach si supervizor in cadrul programul Noble Manhattan. Lucrez cu clienti individuali si companii aflate in procese de tranzitie; experienta mea este de lucru este in special in zona de business coaching si career coaching. Mai multe despre serviciile de coaching, gasesti aici

Ca trainer, sunt specializata in design-ul si sustinerea programelor de dezvoltare manageriala. Sunt formator autorizat si am experienta in sustinerea a peste 1,000 de ore de curs. Stilul meu de trainer este caracterizat prin competenta si claritate, reusesc sa creez o atmosfera deschisa si interactiva si construiesc cursul pornind de la experienta participantilor.

Mai multe despre serviciile de training, gasesti aici

Incepand din 2009, am redescoperit bucuria scrisului. Si astfel, impartasesc din experienta mea “cuvinte potrivite” pentru dezvoltarea personala si profesionala a cititorilor mei.

Daca vrei sa citesti articolele mele, alege tema preferata:

schimbare

coaching

misiune personala

inteligenta emotionala.

Si dincolo de Coach?

Sunt o mamica fericita a unui baietel de aproape 4 ani si datorita lui am descoperit cat de mult pot sa daruiesc si sa primesc iubire. Petrecem aproape tot timpul impreuna in familie, ne plimbam, ne jucam, dansam, mergem la teatru, gatim (mancare vegetariana), facem sport.

In putinul timp ramas liber imi place sa joc tenis, sa ascult jazz, sa merg la concerte si sa ma implic in actiuni de voluntariat. Sustin doua cauze sociale: adoptia si protectia copiilor insitutionalizati (prin asociatia Ador Copiii, www.adorcopiii.ro) si mindfulness ca stil de viata (Seeds for Happiness, www.seedsforhappiness.ro).4 Responses to “Cine sunt?”

 1. “Cu jocurile …nu-i de joaca”, 29 septembrie, ora 18:30 | Steps4Change.ro Says:

  […] Raluca Mohanu este coach si trainer specializat in acompanierea clientilor in procese de tranzitie. Pentru mai multe informatii despre Raluca, viziteaza http://steps4change.ro/cine-sunt/. […]

 2. Gia Codrescu » Blog Archive » Cu jocurile nu-i de joaca Says:

  […] care trebuie sa o identificam si cu care sa stim sa ne descurcam. O sa aflu mai multe diseara de la Raluca, o sa povestesc cum a fost si o sa va indemn si pe voi sa mergeti la unul din cursurile ei. Cred ca […]

 3. Analiza Tranzactionala in training | Changer Says:

  […] ei este Raluca Mohanu si dupa fiecare “intalnire” cu ea in sala de training (ieri a fost a V-a) am avut […]

 4. Empower Live! Bucuresti 19 noiembrie: coachingul de cariera Says:

  […] Raluca Mohanu este trainer si coach cu o deosebita experienta profesionala in dezvoltare organizationala si HR. Este coach din 2005 si in prezent este mentor coach acreditat in cadrul programului Noble Manhattan. Ca trainer, are peste 1000 de ore de practica. Mai multe detalii despre Raluca gasiti pe siteul ei. […]

Comenteaza

Articole (RSS) Comentarii (RSS)