Steps4Change.ro

Inteligenta emotionala

Ce poti face TU?

October 10th, 2010

* articol publicat si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro

In momente de criza, exista doua tentatii: sa credem ca nu putem face nimic sau sa credem sa putem face miracole. In jurul nostru abunda mesaje extreme, unele care par sa prevada Apocalipsa iar altele imbibate de iluzii infantile…

Ca de fiecare data, solutia este Masura. Echilibrul. Calea de Mijloc. Mai precis, influentez ceea ce pot si imi accept limitele. Accept si inteleg ca nu pot schimba Lumea, ci poate doar Lumea Mea, si acesta este deja un pas foarte mare…

Un instrument util in acest sens este Cercul Influentei / Cercul Ingrijorarilor dezvoltat de Stephen Covey. Covey sustine ca ne putem concentra energia in doua directii: Cercul Ingrijorarilor (ceea ce ma preocupa, dar nu pot influenta direct, de exemplu comportamentul altei persoane sau sistemul de pensii) si Cercul Influentei (ceea ce pot influenta direct).

Victima in Cercul Ingrijorarilor

In functie de “locus-ul” atentiei noastre suntem mai degraba reactivi (in Cercul Ingrijorarilor) sau proactivi (in Cercul Influentei). Oamenii reactivi isi concentreaza eforturile asupra Cercului Ingrijorarilor, se victimizeaza, micsorand astfel foarte mult Cercul Influentei. Dimpotriva, oamenii proactivi se concentreza asupra lucrurilor pe care le pot influenta, marind continuu Cercul Influentei.

Concentrandu-ne energia in Cercul Ingrijorarilor, starea noastra interna este puternic afectata. Aici dorim sa schimbam situatia economica din Romania, atitudinea partenerului nostru de copil sau modul in care parintii nostri ne-au educat.

Avem senzatia ca “ne luptam cu morile de vant”, ca suntem “prea mici pentru o lume atat de mare”. In plus, gasim usor “tapi ispasitori” – seful care nu ne intelege, colegii care nu ne respecta, prietenii care nu ne apreciaza suficient.

Este Cercul lui “daca” si al lui “a avea”. Ne spunem mereu: “Daca as avea un sef mai bun…”, “Daca as avea studii superioare” sau “Daca as avea bani”. Si totul ramane la stadiul de ipoteza, starea generala fiind de neputiinta.

Puternic in Cercul Influentei

Din contra, Cercul Influentei este cercul lui “a fi”. Intelegem ca putem fi parte a solutiei. Putem fi mai rabdatori in familie sau este nevoie sa devenim mai competenti la serviciu. Indiferent de ce se intampla in exterior, in Cercul Influentei ne preocupa doar ceea ce putem face noi.

In Cercul Influentei ne intrebam “Cum am contribuit eu la aceasta situatie?” sau “Cum sunt (si) eu responsabil de starea de fapt?”. Este momentul in care ne dau seama ca singura persoana pe care o pot schimba intr-un anumit context sunt eu. Si… nu e deloc usor!

In Cercul Influentei starea interna este pozitiva, fiind orientati catre actiune si catre solutii. Nu in ultimul rand, aceasta atitudine ne creste senzatia de forta interioara si increderea in noi.

Inchei aici, cu intrebarea: “Ce poti face TU, in fiecare domeniu al vietii tale, pentru ca si tu si ceilalti sa traiti mai frumos?”

Insofern gibt https://hausarbeithilfe.com/ es für viele muslime keine trennung von staat und religion

Comments are closed.

Din aceeasi categorie

Navigheaza

Articole (RSS) Comentarii (RSS)